Opdr. 5 'Holocaust monument.'
Zaal 1:
Opdracht: ‘noteer een fragment van een dagboek. Neem het over in de Nederlandse vertaling.’
“31 Juli 1942,
Lieve vader, ik zeg alvast vaarwel tegen u voordat ik doodga. We willen met alle liefde leven, maar dat laten hun niet toe, we gaan dood. Ik ben zo bang voor deze dood, omdat de kleine kinderen levend in het vuur worden gegooid. Vaarwel voor altijd. Dikke kus, je zoon. “
Opdracht: ‘schrijf op waarom je juist door dit fragment bent aangesproken, waarom je juist dit fragment interesseerde, wat je in dit fragment boeit.’
Dit fragment laat goed zien hoe bang de kinderen waren en hoe zeker ze eigenlijk waren van hun dood. Ze vreesde allemaal een voor een de dood en dat allemaal door de manier waarop ze waarschijnlijk werden gedood. Ze waren bang en helemaal alleen. Het is onmenselijk. Je kan je gewoon niet bedenken dat dat werkelijk is gebeurd, dat dat heeft mogen gebeuren. Dat niemand wat deed.
Zaal 2:
Opdracht: ‘noteer in het kort de levensgeschiedenis van een familie.’
De familie Peereboom uit Nederland woonde in Amsterdam. Het was een Joodse familie. De vader van de familie werkte voor een Joodse krant, waardoor zijn zoons werden afgevoerd naar een concentratiekamp. Vlak nadat de jongen werden opgehaald zijn de ouders ook weggebracht. Iedereen van de familie Peereboom, die uit 24 familie leden bestond (ooms, tantes enz.) is overleden op een drietal na. Hun hebben de bevrijding door de russen meegemaakt en na kunnen vertellen.
Opdracht: ‘stel dat het lot van de door jou gekozen familie had getroffen: wat had je anders/hetzelfde gedaan?’
Ik zou nooit in zoon soort oorlog voor de Joodse krant werken. Het is namelijk dan uiterst zeker dat je het niet zou overleven en je familie zou daar de dupe van worden.
Zaal 3:
Opdracht: ‘Ga 3 minuten in zaal 3 zitten en stel je open voor de indrukken die je in stilte krijgt. Wat is jouw mening over deze manier van herdenken?’
Als je in de zaal zit voel je je na een minuut leeg worden, je krijgt het koud en je voelt je eenzaam. Je krijgt een akkelig gevoel, want er is een koude wind in de zaal. Je kan je precies inleven in hoe de mensen zich zouden moeten voelen in een concentratiekamp, koud, eenzaam en gebroken.
Zaal 4:
Opdracht: ‘Kies een concentratiekamp uit en noteer ten minste vijf feiten over dit kamp.’
Concentratiekamp ‘Treblinka.’
Algemene informatie:
Treblinka is de naam van twee concentratiekampen: Treblinka I, een werkkamp en Treblinka II, een vernietigingskamp die respectievelijk in 1941 en 1942 gebouwd werden nabij het Poolse dorp Treblinka in het noordoosten van Polen. Er werden 900.000 mensen vermoord. Dit was na Auschwitz-Birkenau het kamp waar de meeste slachtoffers vielen.
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Treblinka_(vernietigingskamp) )
- dit concentratiekamp maakte deel uit van operatie “Reinhardt”. Operatie Reinhardt was een van de grootste operaties in de geschiedenis van massa moorden. Operatie Reinhardt was de laatste operatie van Hitler tijdens deze operatie werden in drie verschillende concentratiekampen meer dan 2,5 miljoen joden vergast tussen 1942-1943.
- Veel joden werden tegelijkertijd vergast in dit kamp.
- De meeste joden die hier werden afgeleverd kwamen uit de getto van Warschau.
- Tussen 18-19 Augustus 1944 waren de laatste Joden transporten. De laatste 8000 Joden werden afgeleverd en afgemaakt.
- Er is een schatting gemaakt dat hier ruim 900.000 Joden zijn afgemaakt. In dit kamp zijn geen namen en gegevens bijgehouden van de Joden die aankwamen.
*Opmerking: zaal 5 konden wij niet doen wegens tijd gebrek mijn excuses.
Maak jouw eigen website met JouwWeb